Dr. Sandra Laurentino

Tel. +49 (0)251 83-57365
E-Mail Dr. Sandra Laurentino

• Über mich:

Ich bin Biochemikerin und habe meine Promotion in der Biomedizin abgeschlossen. Forschungsschwerpunkte sind die männliche Keimbahn sowie die Spermatogenese. Mein Arbeitsgebiet umfasst sowohl die Epigenetik wie auch die transpriptionelle Regulation von Hormonen und Transkriptionsfaktoren. Auf epigenetischer Ebene untersuche ich altersbedinge Veränderungen in der männlichen Keimbahn. Des Weiteren verwende ich Methoden wie Next Generation Sequencing, Single Cell und High-Resolution Analyse. Hierbei liegt mein Schwerpunkt in der bioinformatischen Analyse. Mein Ziel ist es, dieses Wissen und die genannten Toolsund Techniken zu nutzen, um die Regulation der Keimzellentwicklung, aber auch die Fehlregulation der Spermatogenese bei infertilen Männern besser zu verstehen.

• Wissenschaftlicher Werdegang

Since 2/2012 Researcher at the Center of Reproductive Medicine and Andrology (CeRA), Münster, Germany
    11/2011 Doctorate in Biomedicine by the Faculty of Health Sciences, University of Beira Interior, Portugal. Thesis: “Sexual Steroid Regulation of Spermatogenesis: New Actors Enter the Stage”
    2007-2011 PhD Student at the Health Sciences Research Center, University of Beira Interior, supported by a PhD stipend from the Fundação para a Ciência e a Tecnologia, the Portuguese public funding agency for the support of science, technology and innovation.
    2001-2006 Licenciatura degree in Biochemistry (pre-Bologna process) at the University of Beira Interior. Final thesis: “Study of the Expression of Androgen Receptor, Estrogen Receptors α and β and α-Inhibin and Localization of Androgen Receptor in Testicular Tissue of Infertile Men”
  • Current grants:

“The roadmap of male germ cell development: a single-cell transcriptome approach”

Innovative Medical Research of the University of Muenster Medical School pilot project (LA221806), with Nina Neuhaus.

“Single-cell transcriptome analysis to dissect the interaction between soma and germline in the human testis”

DFG Research Unit ‘Germ Cell Potential’ pilot project, with Sara Di Persio.